Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Danmark er et frit land og gudskelov for det. Det betyder, at vi langt hen ad vejen selv kan træffe vores beslutninger og selv bestemmer, hvordan vi vil bruge vores liv. Vi lever under nogle regler og normer, der er med til at sætte rammerne, men vi bestemmer selv i meget høj grad alligevel hvordan vores liv skal leves.

Det betyder for mange familier (desværre) også, at de har meget svært ved at sætte grænser for deres børn. Børn har det med at være umiddelbare i deres ønsker, og vil hellere have slik end grøntsager, ligesom de hellere vil være vågne eller de vil gå i seng eller ikke lege frem for at lave deres lektier. Børn tænker meget sjældent i konsekvenser, men i handlinger, og hvad de har lyst at gøre lige nu.

Det er naturligvis forældrenes ansvar i deres rolle som forældre, at fortælle børn hvad de må, og ikke mindst hvad de ikke må. For mange forældre falder det helt naturligt at sætte grænser, men det for andre er sværere. Især for meget unge forældre kan det være sværere at sætte grænser for deres børn.

At sætte grænser kan være svært, og det handler i høj grad om at vide, hvor det er man skal sætte grænserne, og hvor det er et godt sted, at give børnene medbestemmelse i dagligdagen. For ligesom der skal sættes grænser op for børn, skal de også have lov til at bestemme over visse ting.

Skal dit barns værelse males, giver det god mening, at de er med til at bestemme farverne. Det kan godt være, at du ikke er enig i, at der både skal være en blå og en grøn væg, men du kan bare lukke døren, og maling behøver ikke koste en formue. Er det til gengæld stuen, der skal males, er det naturligvis ikke børnene der skal bestemme. Det handler om at sætte grænser, og så handler det om at stå fast ved disse.

Vores Børn – kan du læse en længere artikel om hvorfor børn ikke skal have lov til at bestemme alting.

 

EFTERLAD ET SVAR