Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Det er sundhedsskadeligt at ryge e-cigaretter. Både for personen, der damper, men også for dem, der befinder sig i nærheden af rygeren. Det viser en risikovurdering, der er foretaget af det norske Folkeinstituttet, ifølge vg.no.

Det betyder altså, at du ikke bør dampe i nærheden af dine børn – eller nogle andre personer for den sags skyld. De kan nemlig risikere af få varige men efter det.

Passiv rygning ved e-cigaretter giver samme mængde nikotin

Undersøgelsen viser samtidig, at personer, der udsættes for passiv rygning ved e-cigaretter, får den samme mængde nikotin i sig, som dem, der udsættes for passiv rygning ved almindelige cigaretter. Derfor er risikoen for skader den samme, som hvis der er tale om almindelige cigaretter – i hvert fald hvad nikotinen angår.

Dog viser rapporten, at det ér mindre skadeligt at ryge e-cigaretter; det er et positivt alternativ til tobaksrygning, fordi rygeren ikke får tobaksrøg i sig. Det er medvirkende til, at risikoen for kræft mindskes betydeligt.

Det er dog værd at huske på, at e-cigaretten ikke er et sundt alternativ, men blot et bedre alternativ. Du kan se et stort udvalg af e-cigaretter her.

Hvad med e-cigaretter uden nikotin?

Man kunne fristes til at tro, at e-cigaretter, der ikke indeholder nikotin, er uskadelige for omgivelserne. Sådan forholder det sig imidlertid ikke.

Et hold af amerikanske forskere har i en undersøgelse udsat celler fra mus og mennesker for damp fra e-cigaretter. Her kunne det konstateres, at dampen havde en skadelig effekt på lungerne – også selvom de ikke indeholdt nikotin.

Nikotinen har været beskyldt for den skadelige effekt

Det har ellers hidtil været nikotinen, der blev beskyldt for at have en skadelig effekt, men den nye forskning viser, at selv de e-cigaretter, der ikke indeholder nikotin, indeholder en række skadelige stoffer, der beskadiger lungerne. Det gør de ved at angribe de molekyler, der holder cellerne sammen. Blandt de skadelige stoffer findes akrolein.

Forskerne slår samtidig fast, at når det gælder cigaretter, der indeholder nikotin, så er det ligegyldigt, om der er tale om almindelige cigaretter eller e-cigaretter. Nikotinen nedsætter cellernes funktion og vækst, hvilket kan medføre akut lungebetændelse.

EFTERLAD ET SVAR