Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Når en baby kommer til verden handler det hele om mælk, enten fra mors bryst eller fra flaske. Efter et halvt års tid (varierer naturligvis lidt fra barn til barn), begynder så småt at komme lidt mos med i kosten, og allerede der kan kampen godt begynde en smule. For selvom mos naturligvis kan gøres lækkert, så er det en ny smag dit barn pludselig skal vænne sig til. Som regel giver dette dog ikke anledning til de helt store problemer, da den lille spædbarn som regel bare skal have tid til at forstå, at kosten nu er flere ting.

I takt med at børnene bliver ældre og ældre begynder de også, at have flere holdninger, og vil bestemme mere, og nogen gange bare være på tværs. Det kommer til udtryk på mange forskellige måder, et af stederne er typisk omkring middagsbordet, hvor stort set alle forældre kommer til at tage deres kampe omkring mad, som barnet ikke vil spise. Nogen gange er det fordi barnet bare vil være modsat og er i en trodseperiode, og andre gange fordi det ganske enkelt ikke kan lide maden.

Mange børn vokser fra dette med tiden, men der er også nogle der tager det med sig videre i livet og som teenagere bliver meget kræsne. Dette er ikke kun en gene for os forældre der skal stå og lave maden, som børnene ikke vil spise. Det er også en fare for sundheden, da det typisk er de sunde ting, som børnene vælger ikke at “kunne lide”, hvilket oftest bunder i trodsighed og dårlige vaner. Det er disse vaner skal brydes, for har man første en kræsen teenager, kan det være meget svært at lave om på dette, gode madvaner starter ligesom gode tandvaner nemlig tidligt i barndommen.

Gør maden spændende

En ting man aldrig bør gøre, er at tvinge barnet til at spise, hvilket kun vil gøre problemet endnu større. Det samme sker, hvis man bliver ved med at være opmærksom på det, lad barnet sidde i fred, ofte vil det ikke spise fordi det er sjovt at se forældrene reagere, hvis man intet gør, begynder tit at spise alligevel.

Tving ikke barnet til at spise, men giv det eventuelt alternativer. Hvis du har svært ved at få dem til at spise kød, så prøv med noget mere eksotisk, da det ofte vil være mere spændende og derfor “værd” at prøve (hvis de har en vis alder). Vil dit barn eksempelvis ikke spise gris, så prøv at servere vildsvin.

Er dit barn trodsigt, vil det ofte alligevel have svært ved at sige nej til at smage noget, som er lidt anderledes, og noget de kan snakke om i børnehaven eller skolen. Sørg for at have det hyggeligt, når i spiser, da stemning også betyder meget i forhold til dine børns lyst til at spise.

Gem grøntsagerne

Vi ved alle hvor vigtigt det er at få masser af grøntsager i sin kost, men det kan være sin sag at få små børn til at spise det. Det er ikke så svært når de er helt små og maden moses, men som de bliver ældre bliver problemerne ofte større.

En af måderne man kan få børn til at spise grøntsager, hvis de stritter i mod, er ganske enkelt ved at gemme det i maden. Køb en blender eller en juicer og gå i krig. Det er sjældent svært at få børn til at drikke juice eller smoothies, og du vil blive overrasket over hvor meget spinat eller gulerod du kan få i uden du vil høre brok.

Laver du lasagne kan du sagtens hakke gulerødder og agurk og putte i sammen med kødet, og du kommer ikke til at høre brok for dette.

EFTERLAD ET SVAR